DA ve PA Nedir?, Nasıl Yükselir?

DA ve PA Nedir?, Nasıl Yükselir?

SEO ile ilgilenen herkesin bildiği gibi, Google, Bing ve diğer arama motorlarının arama sonuçları sayfalarındaki listeleri sıralamak için kullandıkları algoritmalar yakından korunan sırlardır. Elbette, tüm arama motoru şirketleri, site sıralamanızı en üst düzeye çıkarmak için genel yönergeler sağlar, ancak dikkate alınan belirli faktörler, bu faktörlerin verilerinin nereden geldiği ve faktörlerin birbirlerine karşı nasıl ağırlıklandırıldığı, ticari sırlardır. Coca-Cola formülü.

Tüm bu gizliliğin nedeni, elbette, vicdansız web sitesi sahiplerinin sistemde oyun oynamasını ve bir sayfanın veya sitenin belirli bir arama terimi veya deyimiyle gerçek alaka düzeyini yansıtmayan şişirilmiş arama sonucu sıralamaları elde etmesini önlemektir.

Ancak, SEO parasının karşılığını en iyi şekilde almak için kıt kaynaklara hangi alanlara odaklanılacağı konusunda web sitesi sahipleri ve SEO uzmanları adına adil bir tahminde bulunur.

Bu yeterli değilse, arama motorları zaman zaman algoritmalarını değiştirirler, bu nedenle tam dost yerel SEO uzmanınız her şeyi çözdüğünde, işler değişir ve döngü yeniden başlar. Ne güzel olurdu, bir sayfanın veya web sitesinin SEO'sunu bağımsız ve nesnel olarak ölçen bir araç.


SEO'yu Ölçme: Sayfa Otoritesi ve Etki Alanı Otoritesi

Aslında, belirli bir sayfanın veya sitenin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP'ler) ne kadar iyi sıralanacağını tahmin edebildiğini iddia eden bir dizi hizmet vardır. En iyi bilinenler arasında Moz'daki SEO guruları tarafından geliştirilen bir çift ölçüm vardır : Sayfa Otoritesi (PA) ve Etki Alanı Otoritesi (DA). 

PA ve DA, sırasıyla sayfa veya site için güçlü bir arama motoru sıralamasının göreli olasılığını ölçen 1'den 100'e kadar bir ölçekte puanlar olmaları bakımından benzerdir. Moz, PA ve DA puanlarını belirlemek için tescilli algoritmalar (tanıdık geliyor mu?) kullanır.

Bir önceki paragrafta geçen “akraba” kelimesi önemlidir. Puanlar mutlak ölçüler değildir. 100 puan, belirli bir arama terimi için belirli bir sayfanın SERP'nin en üstünde görüneceğini garanti etmez ve her durumda, yalnızca Walmart, Amazon ve eBay gibi "mega marka" siteler yüksek başarı elde eder. PA veya DA puanları. Puanlar, bir sayfayı veya siteyi doğrudan bir rakibinkiyle, özellikle de farklı zaman noktalarında karşılaştırırken daha kullanışlıdır.

PA ve DA hakkında bilinmesi gereken bazı önemli şeyler:

  • PA ve DA algoritmaları 40'tan fazla faktörü dikkate alır. En önemlilerinden biri, özellikle yüksek otorite puanlarına sahip diğer sitelerden gelen yüksek kaliteli gelen bağlantılardır. Moz, arama motorlarının siteleri ve sayfaları dizine eklemek için kullandığı web tarayıcılarına benzer şekilde, bu bağlantıları dizine eklemek için bir web tarayıcısı kullanır.
  • PA ve DA algoritmaları makine öğrenimini kullanır, bu nedenle tanım gereği algoritmalar, puanların doğruluğunu artırmak için zaman içinde gelişir.
  • 1'den 100'e kadar olan ölçek, lineer olmaktan ziyade logaritmiktir; 20'den 30'a çıkmak, 70'ten 80'e çıkmaktan daha kolaydır.
  • Algoritmalar, Google'ın veya Bing'in arama algoritmalarını taklit etmeye çalışmaz. (Muhtemelen) benzerdirler ve aynı faktörlerin çoğunu dikkate alırlar, ancak arama motorlarının algoritmalarını yeniden oluşturmaya yönelik herhangi bir girişimde bulunulmamıştır.

DA ve PA Nasıl Kullanılır

Moz, sitenizin PA ve DA puanlarını hesaplayan araçlar (bazıları ücretsiz, bazıları ücretli) sağlar. Ayrıca, puanların nasıl yorumlanacağı ve genel SEO'nuzu geliştirmek için nasıl kullanılacağı konusunda bazı rehberlik sunarlar . İpuçları arasında:

  • Mutlak puana odaklanmayın; bunun yerine sitenizin, alanınızdaki rakip sitelerle karşılaştırıldığında nerede puan aldığına ve bu farkın zaman içinde nasıl değiştiğine odaklanın.
  • Puanlar, kontrolünüz dışındaki faktörlere göre değişebilir. Puanınız bir aydan diğerine düşüyorsa, bu mutlaka yanlış bir şey yaptığınız anlamına gelmez. Yine, hepsi görecelidir; Rakiplerinizin puanları yükselirken sizin puanınız düşerse, bu endişe nedenidir.
  • DA ve PA'yı iyileştirmenin anahtarı, bu bağlantıların bulunduğu sitelerin otorite puanlarıyla ölçülen kaliteli gelen bağlantılardır. Kaliteli bağlantılar biriktirmenin anahtarı, web sitenizin ziyaretçilerinde yankı uyandıran çekici içeriğe sahip olmaktır .
  • Bir diğer önemli faktör, bu gelen bağlantıların sitenizde gerçek, alakalı içeriğe yol açmasını sağlamaktır. Bu bağlantılardan birini takip ederken 404 hatası ölüm öpücüğüdür.

Hem DA hem de PA faydalı araçlar olabilir, ancak farklı bağlamlarda. DA, bir web sitesi için yüksek bir sıralama olasılığını ölçerken, PA belirli bir web sayfası için olanıdır. Web sitenizin DA puanını yükseltmek, bir sayfanın PA puanını yükseltmekten daha fazla çaba gerektirir, ancak daha uzun vadeli faydaları vardır. Bir PA puanını yükseltmek için zaman ve çaba harcamak, kısa vadeli bir taktik olarak daha faydalıdır ve tek pazarlama odak noktanız olmamalıdır.

 

Ne Kadar İyiler?

Göreceli SERP sıralamasının öngörücüleri olarak PA ve DA'nın ne kadar doğru olduğunu merak etmek doğaldır. SEO araçları satma işinde olan Moz, doğal olarak, PA ve DA algoritmalarının sadece mükemmel tahmin ediciler olmadığına, aynı zamanda her zaman geliştiğine inanmanızı sağlayacaktır.

Konuyla ilgili bağımsız, kontrollü araştırma esasen mevcut değildir ve çok fazla değişken olduğu için zaten yapılması oldukça zor olacaktır. Google ve Bing arama motoru algoritmaları sürekli değişiyor, PA ve DA'nın dikkate aldığı faktörlerin çoğu da sürekli değişiyor ve PA ve DA algoritmalarının kendileri zaman içinde gelişiyor, bu nedenle tahmin doğruluğunun gerçek bir elmalar arası değerlendirmesi neredeyse imkansızdır.

Bununla birlikte, PA ve DA'nın çılgınca yanlış olduğunu veya onları iyileştirmeye çalışmanın yararsız bir egzersiz olduğunu iddia eden bir ses korosu yok gibi görünüyor. PA ve DA'nın ve bunları içeren Moz ürünlerinin SEO araç kutunuzda potansiyel olarak yararlı araçlar olduğunu söylemek güvenlidir. Her şey onları nasıl kullandığınızla ilgilidir.


16/02/2022 16:58
da pa nedir, da pa yükseltme, whois sorgulama